יום שלישי, 23 בדצמבר 2014

השפה האנגלית בתיאטרון חי - סטודנטיות ההתמחות לאנגלית יוצאת להצגה "הנחשול"

מאת ד"ר ויטלא ארזי,
ראש ההתמחות לאנגלית

לימוד של שפה זרה לעולם אינו שלם אם הלומד אינו נחשף גם לתרבות אותנטית בשפה הנרכשת באמצעות ספרות ואמנות. הסטודנטיות בהתמחות לאנגלית לומדות שירה, ספרות ומחזות, אולם הזדמנויות לצפות בתאטרון איכותי ומקורי באנגלית בארץ אינן רבות, וכשנקראת הזדמנות כזו ודאי שאין להחמיצה.

הזדמנות כזו נקרתה לנו במהלך חודש מרחשוון, עם הגעתה לארץ של להקת התאטרון ADGE  – להקה מקצועית בריטית-אמריקאית המעלה בדרך כלל מחזות שייקספיריים. הפעם הגיעה הלהקה לארץ עם עיבוד לתאטרון של הספר "הנחשול" מאת טוד שטרסר. העלילה מבוססת על סיפורו האמתי של מורה בקליפורניה בסוף שנות השישים, שנים של מחלוקת סביב מלחמת וייטנאם, דור ה"פרחים" ותרבות הפופ.
על רקע זה מקיים המורה להיסטוריה ניסוי חי בכיתה הלומדת על הנאציזם ועל השואה. בניסוי זה הוא מבקש להדגים כי אימוץ עקרונות אנטי דמוקרטיים מפלים ורודניים אינו נחלת העבר, וכי גם תלמידי תיכון באמריקה ה"נאורה" של שנות השישים עלולים ליפול שבי בידי אידאולוגיה פאשיסטית מהפכנית לכאורה, המעוותת את שיקול דעתם.
להקת התאטרון ADGE  המופיעה ברחבי העולם בפני מבוגרים ובני נוער, שמה לה למטרה להנגיש את המחזות הקלאסיים לבני נוער הלומדים אנגלית, לחבב עליהם את השפה ולהעמיק את המוטיבציה לשיפור מיומנויות בשפה האנגלית.
הנהלת המכללה תומכת ומעודדת פעילות העשרה תרבותית הנעשית מעבר לתכנית הלימודים האקדמית הרגילה. פנייתנו לדיקן הלימודים, הרב ד"ר משה רחימי, המרכז פעילויות אלו, נענתה ברצון והמכללה נרתמה להשתתף במימון הכרטיסים וההסעה להופעה.
קבוצה גדולה ונרגשת של סטודנטיות בשנים א–ג נסעה לתאטרון בכפר סבא. הן ציינו את האירוע כחוויה מיוחדת ומשמעותית.
אביבה בלטה, סטודנטית שנה א, אומרת:
"אני ממש נהניתי מההצגה. אני שמחה שחשבתם על כך. זאת גם דרך יפה ללמוד אנגלית יותר טוב וכמו שאתם תמיד אומרים "שפה זאת גם תרבות" ואני חושבת שזכינו ללמוד על התרבות השונה משלנו בדרך יצירתית. אפשר כמובן ללמוד דרך ספרים אבל ההצגה פשוט מחיה הכול. זה היה מדהים! זכינו לראות בהצגה את המנטליות של דוברי השפה האנגלית ואת מה שבולט בתרבות שלהם (כמו הפוטבול וכו'). ההצגה הייתה ברמה גבוהה והשחקנים לא היו אדישים לקהל. הם שיתפו אותנו ולקחנו בעצם חלק בהופעה. אני חושבת שהחוויה הזאת מאוד חשובה ללומדי השפה האנגלית וזה אפילו החדיר בי אישית מרץ להשקיע יותר בלימוד".
כינרת שטיינמץ, מורה הנמצאת בהשתלמות בהתמחות השנה, הדגישה את הקשר בין ההצגה לאירועים הקשים שחווינו לאחרונה:
"השבוע נפלה בידינו הזדמנות נדירה של צפייה בהצגה איכותית באנגלית. ההצגה עסקה בניסיון להבין כיצד בני אדם עלולים לאבד את הביקורת והחשיבה העצמית ולפעול כבתוך עדר, דוגמת המפלגה הנאצית בימי מלחמת העולם השנייה.
את ההצגה ראינו מספר שעות לאחר הפיגוע הרצחני בבית הכנסת בהר נוף בו נרצחו ארבעה יהודים בעודם עטופים בטליתות. אי אפשר שלא לחוש בימים אלו, נוכח התמונות הקשות, את ההקבלה לימי מלחמת העולם השנייה. כעת מתעוררת שוב ביתר שאת השאלה שהוצגה באופן איכותי ומקצועי על הבמה, עד כמה הסתה ושטיפת מוח יכולה להיות מסוכנת ולהביא לידי מעשים נתעבים על ידי אנשים, שאולי בלתה לא היו מגיעים לידי כך".
צפייה במחזה כמו פעילויות תרבות נוספות חוץ-אקדמיות מבטאת את הגישה ההוליסטית לחוויית הלמידה בכלל וללימוד שפה זרה בפרט, שעל פיה מעוצבת אישיותה של המורה בהתמחות לאנגלית במכללה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה